Behandeling
Meestal wordt iemand door de tandarts naar de orthodontist doorverwezen. Maar ook zonder verwijzing is het mogelijk om een afspraak te maken met de orthodontist.
1. Eerste consult
Bij het eerste bezoek – intake – wordt er gekeken wat het tandheelkundige probleem is, wat de vraag, wens of klacht met betrekking tot het gebit van de patiënt is en/of een behandeling nodig is.
2. Behandeling
Na het 1e consult wordt er een diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt. Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan starten we met de behandeling.
3. Retentie periode
Na de actieve behandeling wordt de vaste beugel verwijderd. Om de bereikte situatie te handhaven wordt retentie-apparatuur (spalk en/of uitneembaar hoesje) geplaatst.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over de behandeling(en).
Meestal wordt iemand door de tandarts naar de orthodontist doorverwezen. Maar ook zonder verwijzing is het mogelijk om een afspraak te maken met de orthodontist.
Bij het eerste bezoek – intake – wordt er gekeken wat het tandheelkundige probleem is, wat de vraag, wens of klacht met betrekking tot het gebit van de patiënt is en/of een behandeling nodig is. De orthodontist vraagt of er klachten zijn (zoals problemen met bijten of kauwen, of last van slissen). Als een behandeling nodig of gewenst is, wordt gekeken wanneer deze van start kan gaan. Afhankelijk van de gebitsontwikkeling kan het soms beter zijn even te wachten. Om een diagnose te kunnen stellen, worden er kleurenfoto’s, afdrukken van het gebit en röntgenfoto’s, zoals een orthopantomogram (OPG) en een röntgenschedelprofielfoto (RSP), gemaakt. Alle apparatuur daarvoor is aanwezig in onze praktijk. Voor dit uitgebreid onderzoek wordt een aparte afspraak ingepland.
Na het eerste consult kunt u als een behandeling gewenst is een afspraak maken voor uitgebreid onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden er o.a. rontgenfoto’s, gebitsscans gemaakt. Alle informatie (het gesprek, de gebitssans , de kleuren- en röntgenfoto’s) wordt bestudeerd door de orthodontist. Op grond daarvan wordt een diagnose gesteld en een behandelplan met kostenbegroting gemaakt.
Als de orthodontist het behandelplan heeft gemaakt ontvangt u een voorstel voor een behandeling: de te gebruiken beugel(s), de te verwachten behandelduur, een kostenbegroting en de huisregels omtrent afspraken en betalingen. Als men akkoord gaat met het behandelplan en het ondertekent retourneert, kan de behandeling beginnen.
Omdat wij na- en bijscholing heel belangrijk vinden, zullen behandelingen altijd worden uitgevoerd volgens de nieuwste (wetenschappelijk bewezen) inzichten en werken wij met geavanceerde apparatuur.
De infectiepreventie in onze praktijk voldoet aan alle geldende richtlijnen.
Gemiddeld duurt een actieve orthodontische behandeling zo’n twee jaar. Echter, de duur en het resultaat van een behandeling zijn afhankelijk van factoren zoals groei, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en medewerking van de patiënt. Als de patiënt zich niet altijd aan de afspraak houdt, duurt de behandeling vanzelfsprekend langer. Bovendien verschilt de reactie van gebit, kaken en mondspieren op de beugelbehandeling per patiënt.
Belangrijk!
Enkele voorwaarden zijn erg belangrijk om de orthodontische behandeling te laten slagen:
Motivatie:
- Hoe beter de medewerking is, hoe sneller een behandeling verloopt. Ook de ouders moeten gemotiveerd zijn om de behandeling te ondersteunen.
Het gebit goed schoonhouden:
- Met een beugel blijven gemakkelijk voedselresten achter. Even snel poetsen is er dus niet bij. Neem ruim de tijd om het gebit goed te rageren en te poetsen.
Na de behandeling volgt een retentieperiode, in deze periode volgen we de patiënt nog minstens een jaar. Deze periode is bedoeld om het behaalde resultaat stabiel te houden.
Na de actieve behandeling wordt de vaste beugel verwijderd. Om het eindresultaat van de behandeling te stabiliseren wordt retentie-apparatuur geplaatst om de bereikte situatie te handhaven.
Uitneembare retentie-apparatuur kan op termijn (geleidelijk) worden verminderd. Vaste retentie-apparatuur (spalk) wordt meestal zo lang mogelijk gehandhaafd.